top of page

Taipei House | 台灣 台北

This project is located in a community building in Datong District, Taipei, with a space area of ​​300 square meters and double-sided lighting. The owner is a family of four who lived abroad for most of their time, hoping to create a home that satisfies a short stay and relive the family moments.

 

Reunion is our starting point, to relive the childhood scene, the past life pattern is the fundamental connection between people. Although the children have grown up, can we use this space to let us romp and fall asleep together with our long-time parting families again? Dad's little bedtime story, the lullaby mom was crooning, and the way the children kick the quilt. These pictures are the warmest memories in the owner's mind.

 

We boldly opened up all the rooms, so that the original four bedrooms and two living rooms can be presented without reservation, so the space can be returned to nature and people get along without barriers. The 12mx3m tatami area on the west wall is the concept of the 'Shared bed'. The boundless concrete platform creates physical freedom, where every family member sleeps and chats together, and the movable sliding wooden boards create a sense of privacy. The changing space form and the materials blur the boundaries of the space, allowing the occupants to communicate and connect in the space calmly and unrestrainedly.

 

The owner has a lot of collections of books and ornaments, so display and storage are another major design task. We used a large number of wooden plywood to build all the cabinets in this space, control the cost while making the vision concise and uniform, simplify the outline, then hand over the stage to the decoration collections.

 

The public area uses transparent sliding doors to divide the layout, creating a sense of being spaced but not separated. The variable sliding doors throughout the space weaken the boundaries between public and private realms and also promote parent-child interaction. Create a variety of moving lines, the moving lines here not only refer to people's walking lines, but also the wind, light and sightlines. Through the free shuttle pattern, the line of sight, light, wind and moving lines, lighting into the scenery, creates more new memories of their own in every corner.

本案位於台北大同區內的社區大樓,空間面積為300平米,雙面採光。屋主為長期旅居國外的一家四口,希望打造一間滿足短暫停留,重溫家庭情懷的家。

團聚是我們的出發點,為了重溫兒時的場景,過去的生活模式是連接人與人的根本。雖然孩子們已然長大,可是能否藉由這個空間讓我們再次與久別的親人一起嬉鬧、入睡?爸爸睡前的小故事,媽媽輕哼的安眠曲,孩子們踢棉被的模樣,這些畫面是屋主腦海中最溫馨的記憶。

我們大膽的打通了所有的房間,讓原本的四房兩廳毫無保留的呈現出來,讓空間回歸自然,讓相處再無障礙。靠西面牆的12mx3m榻榻米區是‘大通舖’的概念,藉由無邊界的水泥平台創造身體自由度,每一位家庭成員在此處一同入眠、談天,可移動的推拉木板建立隱私感。變化的空間形態、沿用的材質模糊了空間的界線,讓居住者坦然、無拘束的在空間內交流、聯結。

屋主擁有許多藏書與造型特殊的擺飾,因此陳列與收納是另一主要的設計功課,我們選用大量木夾板打造空間內的所有櫃體,控製成本的同時使視覺簡潔劃一、簡化輪廓,將舞台交給收藏擺設。

公共區域利用透明的拉門劃分格局,創造分而不隔、隔而不離的區域感。整個空間中可變性的拉門削弱了公私領域的界定,也促進了親子互動。創造出多樣豐富的動線,這裡指的動線,不只是人的行走動線,也包含了風道、光線與視線。透過自由穿梭的格局,貫串視線、光線、風道與動線、採光納景,於各角落創造更多屬於他們的新的回憶。

Client:                       Yin-Wei Family

Theme:                     Open space, Japanese style, Wabi-sabi

Location:                   Taiwan, Taipei

Design Category:     Interior Design / Residence

2021

Back to projects

bottom of page