top of page

J-House | 中國 廣東

This is an apartment located in the urban community in the humid Guangdong. The previous pattern was three bedrooms, two living rooms and a separate kitchen, each space is relatively confined, and lighting has not yet played to the best state.

 

The owner hopes to be in an unconstrained, relaxed and casual living space, and create a comfortable space that connects outdoors nature and can be seated anywhere. The south is used as the starting point, planning open public space improves ventilation and lighting. Based on the boundless concrete platform creates the freedom of body, with the extension of the material blurs the boundary of space. Tatami stands in the 3mx3m concrete platform, natural and cool, or sit or lie relaxed and contented. The sofa area and tatami area are soft distinguish by the concrete TV stage, the space is unrestricted, and the high and low interlaced concrete stage differentiates functionality. Let the owner interact with the environment in this space and find freedom of mind.

 

3 meters wide wall shelves, let the owner freely place all types of books, furnishings, and collections. The open kitchen area has added multi-layer wooden boards, and the cabinet of different countertop materials differentiates using function. Consider storage and display, so everything has its own space. The cloth curtain of the toilet softly separated the area and does not limit people's behavior, developing natural life rhythm and an orderly home aesthetic.

 

In this space, people can flexibly choose seats in dining chairs, couch, and tatami area, keeping a sense of gathering at ease, and the complete function also meets expectations. After opening up a big space, let habitant follows their heart and passion, open, and calmly live their life by the four seasons.

這是位於廣東這個較為潮濕的城市社區中的一間公寓中層,先天格局為三房兩廳、獨立式廚房,每個空間都比較局迫,採光也尚未發揮到最佳狀態。

屋主希望處於不受拘束的生活空間,放鬆、隨性,打造一個連結戶外自然、席地而坐的自在舒適感空間。以南向光線為起點,規劃開放式公共空間改善通風與採光。藉由無邊界的水泥平台創造身體自由度,藉由材質的延伸,模糊空間界線。榻榻米坎於3mx3m的水泥台中,自然,涼爽,或坐或臥輕鬆自得。沙發區與臥榻區用水泥台電視櫃作為軟性區分,空間不受拘束,高矮交錯的水泥台區分功能性。讓屋主在這個空間內用不同的姿態與環境互動,找回心靈的自由度。

3米寬的牆面層架,讓屋主自由的擺放各式書籍、擺設、收藏。開放式廚房區增加了多層木質層板,不同檯面材料的櫃體區分使用功能。收納展示面面俱到,使物有所歸。廁所的布簾隔斷,軟性區分領域,不限制人的行為,在自然的生活節奏中發展出自在、有條不紊的居家美感。


在這個空間內的人們可各自在餐椅、臥榻、沙發彈性選擇座位隨地而處,保有自在的相聚感,完整的機能也滿足期待。開闢出大空間後,讓居住者隨心,開闊,跟隨四季坦然的生活。

Client:                        J Family

Theme:                     Open space, Japanese style, Wabi-sabi

Country:                    China

Design Category:     Interior Design / Residence

2020

Back to projects

bottom of page