top of page

Dong Apartment |  中國 上海

What does a winter house look like? A fireplace, soft sofa, sweet hot cocoa, or warm blanket? In a busy and fast city, we are looking for a light in the winter, a shelter that we can rely on. The inspiration for this project comes from the word "winter" in the owner's name, as the apartment is located in Shanghai, a metropolitan city with wet and cold seasons. We want this apartment to allow the owner to spend the cold winter comfortably and welcome the coming spring with ease.

 

The owners are a young couple who like modernism and neutral textures. We chose warm wood panels and modern metal as the main materials so that the hot and cold textures collide with each other and create a spark. The shelves at the entrance are a combination of bookshelves and shoe shelves, meeting different storage needs and providing an entryway function at the same time. The flooring is made of two materials, white tiles and solid wood contrasting colors, creating a visual difference between cool and warm materials, and providing a sense of comfort in both winter and summer. In the center of the living room is our theme of "winter", an electric fireplace that the owner wanted to have in this house. We set the fireplace suspended from the ceiling, giving it a focal point and a sense of penetration. We also used the concept of "sitting around" in the kitchen, since the owner has a small family, we designed an open kitchen and combined the dining table with the center island, effectively utilizing the small space. The cabinets and the center island are made of wood paneling and wood trim to present a softer and warmer texture to match the overall wood tone.

 

Following the half-hung staircase to the second floor, are the bedroom and the bathroom. In the bathroom, we set a modern atmosphere, using stainless steel veneer and wood trim to create a special contrast between hot and cold. A large center island sink with a hanging double mirror in the middle, sink and vanity on two sides provide different needs for different family members. Back to the bedroom, the industrial coolness of the stainless steel bed panel and the warm wood side cabinets allow the owner to be comfortable in different seasons.

「冬。寓所」冬日的房子是什麼樣的?是散發火光的暖爐、柔軟的沙發、香甜的熱可可亦或是溫暖的棉被?在繁雜快速的城市中我們尋找著冬日裏的一縷火光,那個讓我們依賴的避風港。本案靈感來源於屋主名字中的「冬」字,由於公寓位於上海,一個較為濕冷四季分明的都會城市。我們希望將這所公寓設計成讓屋主能安心舒適的度過寒冷冬季,從容迎接來春。

 

屋主是一對年輕伴侶,喜歡現代主義,中性質感。材質上我們選用了溫暖的木板和現代的金屬,讓一冷一熱兩種質感相互碰撞,擦出火花。位於入口處的層架集書架與鞋架一體,滿足不同的儲物需求,同時提供玄關功能。地板選用兩種材質,運用對比色的白瓷磚以及實木地板呈現視覺差,冷與暖的材質互相構建為冬夏季同時提供舒適感。於客廳的中央處是此次圍繞的主題「冬季」,屋主希望在家裡出現的電子火爐。我們將火爐設定成懸空式由天花板延伸而下,使畫面擁有焦點同時擁有足夠的穿透感。廚房部分亦使用「圍坐」的概念來做發想,由於屋主家庭成員不多,我們設計了開放式廚房並將餐桌合並至中島,有效的利用較為局促的空間。櫥櫃及中島使用碎木板及木飾條呈現較為柔暖的質感配合整體的木質色調。

順著半懸空的階梯,來到二樓映入眼簾的是臥室及浴室空間。浴室部分我們設定了較為現代感的氛圍,運用不鏽鋼的貼面及木飾條的對比質感,使其呈現特殊的冷熱差。大型的中島洗手臺,於中間設置了垂吊式大型雙面鏡,兩側分別為洗手臺及梳化臺,提供不同家庭成員的使用需求。回到臥室部分,不銹鋼板的床板呈現工業冷感配合溫暖的木質邊櫃,使屋主能於不同季節自在自洽。

Theme:                      Winter House, Modernism

Country:                    China

Design Category:     Interior Design / Residence

2022

Back to projects

bottom of page